tiistai 22. tammikuuta 2013

Whoopie

Olen jo jonkin aikaa halunnut testailla whoopie-leivoksia. Kun ystäväni päätti pitää kutsut viikonloppuna, sain hyvän syyn kokeilla useasta reseptistä kehittelemääni whoopie-reseptiä.

Nämä amerikkalaiset keksin ja kakun välimuodot tunnetaan myös nimellä whoopie pie. Innostuin todenteolla, kun luin Whoopie-leivokset - kirjan (Gummerus).


Yksi ystävistäni on allerginen kaakaojauheelle, joten päätin kokeilla whoopiereseptiä, johon sitä ei tule. Klassisita klassisimpaan whoopiehen kun kaakaojauhetta juuri tulee. Halusin taikinaan kuitenkin väriä, joten lisäsin taikinan joukkoon viimeiseksi hieman Red Velvet-leivonta-aromia. Lopputulos oli juuri sellainen kuin toivoinkin: hieman pinkkiä sävyä whoopien pintaan.

Kardemumma on suosikkimausteeni, jota lisään melkein kaikkiin makeisiin leivonnaisiini. Niin myös näihin whoopie-leivonnaisiin.

Suurin ongelmani oli whoopiesien täyte: minkä makuinen, millainen koostumus? Kun tein kirjan Whoopies-leivonnaiset - kirjan kahden reseptin täytteet, huomasin pienen ongelman: ensimmäisessä täyte oli aivan liian kiinteää ja sitä oli liian vähän. Toisessa täytteessä taas määrä oli suurempi, mutta koostumus oli liian löysä. Yhdistin täytteet ja kun whoopie oli saanut olla rauhassa viileässä, täyte oli juuri sopivaa. Maku oli heti erinomainen, mutta optimaalisen syömisen kannalta whoopiet tarvitsivat lisää kiinteyttä, jonka muutama tunti jääkaapissa sai aikaan.

Resepti
noin 20 whoopieta, määrä riippuu siitä, että kuinka isoja leivonnaisia pursotat tai levität lusikalla

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
115g voita
hieman vajaa 2dl sokeria
1 dl maitoa
1 kananmuna
3 tl Red Velvet- leivonta-aromia

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa voi ja sokeri, lisää joukkoon kananmuna. Lisää sitten joukkoon puolet jauhoista. Lisää maito, sekoita ja lisää loput jauhot. Jos käytät Red Velvet-leivonta-aromia tai muuta väriainetta, lisää se viimeiseksi. Sekoita.

Taikinan voi laittaa leivinpaperilla päällystetylle uunipellille joko lusikalla levittämällä tai pursottamalla. Pursotin, sillä pidän siitä ja lopputuloksena oli mukavannäköisiä, pyöreitä leivoksia.

Paista noin 10-12 minuttia, uunista riippuen. Meillä uuni on sen verran tehokas, että 10 minuuttia riitti mainiosti.

Täytin whoopiet muutamaa tuntia ennen tarjoilua ja näiden kahden täytteen yhdistelmällä whoopiet tarvitsevat sen muutaman tunnin verran makustumista varten.

Täyte 1

2 rkl mehua (käytin vadelmaa)
3,5 dl tomusokeria (käytin 3 dl ruokosokeritomusokeria ja 0,5 dl mansikkatomusokeria)
115 g voita

Mittaa tomusokeri kulhoon, kaada joukkoon mehu, sekoita. Lisää sitten voi ja sekoita kunnes koostumus on tasainen. 

Täyte 2

200g tuorejuustoa (käytin karpaloa)
6 rkl creme fraisea
0,5 dl tomusokeria (käytin mansikkaa)

Mittaa tuorejuusto kulhoon. Lisää tuorejuusto ja sekoita. Lisää tomusokeri ja sekoita täyte tasaiseksi.

Yhdistä täytteet.

Valikoi valmiiden whoopie-leivonnaisten joukosta samankokoiset parit. Pursota tai levitä täytettä alimmaiselle keksille. Paina toinen keksi päälle. Laita valmiit whoopiet jääkaappiin odottamaan tarjoilua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti